C=@

Cisca Taaloptimist

En wie is die Cisca dan? C=@

Niet voor niets noem ik mezelf een ‘tekstoptimist’ 😊

Ik weet zeker dat het kán: jouw tekst in duidelijke taal, to the point, en ook nog foutloos.
Eentje die lekker wegleest. Maar vooral: begrijpelijk. 

Zo jammer als je je best hebt zitten doen om iets ‘op papier’ te zetten, en dat er dan een onbegrijpelijk verhaal uit rolt. Met stijve woorden, suffe zinnen. Slaapverwekkende tekst, eigenlijk.
En dan heb ik het nog niet eens per se over de d’s en t’s, de taal- en spelfouten.
Die poetsen we later wel weg.

Met plezier knap ik je tekst op!

Maar eerst: zorg dat je lezer op het puntje van z’n stoel zit, wees duidelijk, glashelder, en dat mag best met een beetje humor en gevoel in je verhaal.
Het hoeft niet zo serieus allemaal. Je lezer is ook een mens!

Als ik een gebruiksaanwijzing lees kom ik er nooit uit. Die is vast ‘correct en foutloos’ geschreven, maar voor mij onbegrijpelijk. En dat geldt voor meer teksten. Veel blogs of websiteteksten zijn veel te formeel geschreven. Waarom? Het doel is toch niet dat jíj interessant overkomt, maar dat je tekst interessant is voor je lezer!  Met plezier zet ik m’n tanden erin, en maak er een lekker lopend verhaal van. Met dansende zinnen en kopjes die je lezer door je tekst leiden.
Wat ik echt erg vind: Juridische taal. Juist die moet iedereen kunnen snappen, maar die is vaak o n b e g r ij p e l ij k … Onbegrijpelijk.

Met de kennis die jij in je hoofd hebt of opschrijft, maak ik graag een lekker leesbaar verhaal. En dat hoeft helemaal niet in chronologische volgorde. Vaak is het veel leuker om ergens middenin te beginnen, om de aandacht van je lezer te grijpen. En dan doorrr.
Ook interview ik graag mensen. Mensen met een raak verhaal, een bijzondere ervaring of een eigen kijk op dingen. Dan knap ik niet zozeer je tekst op, maar maak ik van jouw verhaal een tekst die binnenkomt.

Het liefst werk ik met mensen die mijn expertise waarderen en respecteren. Dus als je in mijn tekst ‘maar’ verandert in ‘echter’, of toch liever ‘welke’ zegt dan ‘die’, of ‘derhalve’ in plaats van ‘dus’ … kies dan alsjeblieft iemand anders.j

Júf!

Eigenlijk wilde ik altijd juf worden, maar ik koos voor het communicatievak. Met heel veel plezier op verschillende communicatieafdelingen gewerkt, in het toerisme, bij de overheid en in het onderwijs. En overal deed ik ook de (eind)redactie van personeelsblad, relatiemagazine,  website, intrtanet, jaarverslag of andere uitgave.

Tussendoor ben ik toch nog een paar jaar ‘juf’ geweest: ik heb Nederlands en communicatie gegeven op een mbo. Diep respect voor alle docenten in Nederland, dat sowieso. Want van zo’n groep met 28 streetwise pubers werd ik zó niet gelukkig dat ik besloot te stoppen. Met pijn in m’n hart, want ik houd niet van opgeven. Ik ga door tot het gaatje, zo lang ik erin geloof. Punt.

Spelen met taal

Omdat ik spelen met taal toch het leukst vind, heb ik me in 2018 ingeschreven bij de KvK: redacteur, tekstcorrector, tekstschrijver. Daar ben ik nog elke dag blij om. En mijn opdrachtgevers ook, gok ik, want ze blijven terugkomen.

Schrijven vind ik leuk, maar teksten van anderen opknappen doe ik eigenlijk nóg liever. Spelen met taal. Dat is méér dan de puntjes op de i.
Natuurlijk lever ik een foutloze tekst, dat is logisch. Maar nog belangrijker vind ik dat een tekst duidelijk en begrijpelijk is. En lekker wegleest, aantrekkelijk voor je lezer/klant.

100 procent

Dingen waar ik goed in ben en plezier in heb doe ik als het ff kan graag niet alleen voor de lol. Liefst nog met een ‘hoger doel’. Zoals hardlopen voor KiKaSpieren voor spieren, fietsen voor onderzoek tegen kanker. Vier keer heb ik meegedaan aan Alpe d’HuZes. Een hartverwarmend evenement, met een heel mooi doel: niemand meer dood aan kanker. Ik ben dan ook al voor het achtste jaar vrijwilliger, als teamleider redactie en eindredacteur. Honderd procent vrijwillig!

Mensen en verhalen, daar houd ik van. En met ‘huid en haar’ ergens voor gaan. Liefst sámen met anderen en graag met een tikkie humor. Ik ben dol op gezelligheid, verrassingen, spelletjes, taal, kunst (samen met een vriendin heb ik een galerie).
🎾 En op woensdagochtend ben ik niet bereikbaar, dan tennis ik.

Nog meer weten?

Ik ben altijd mijn sleutels kwijt | Mijn glas is altijd halfvol | Mijn droppot is altijd bijna leeg | Streetart! Waar ik ook kom, ik zie het altijd meteen, en dan móet ik er foto’s van maken | Nog een guilty pleasure: ik verzamel foto’s van de bordjes op deuren van dames-wc’s (collectors items!) | Geocachen, ook leuk! Vooral de multicaches Ik kon pas praten op mijn derde, maar toen kwamen er wel meteen vólzinnen uit | Ik heb twee keer een marathon gelopen | Ik weet bijna alle verjaardagen uit m’n hoofd | Ik tel overal de traptreden | Een schilderij of foto moet récht hangen, echt | Waar zijn m’n sleutels |

[contact-form-7 404 "Niet gevonden"]

Consectetur adipiscing elit elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur.

TEKST

Consectetur adipiscing elit elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur.